Besparen

79% Nederlanders denkt dat dekking van hun zorgverzekering niet verandert

Veel Nederlanders hebben onvoldoende kennis van belangrijke basisprincipes uit ons zorgstelsel. Gemiddeld scoren Nederlanders een 4,9. Zo gaat 79% ervan uit dat hun zorgverzekering in 2020 dezelfde dekking biedt als in 2019, terwijl de polisvoorwaarden ieder jaar veranderen. Ook heeft 44% van de Nederlanders geen idee wat voor basisverzekering hij of zij heeft en weet de helft niet dat je met een restitutieverzekering niet alles vergoed krijgt. Dit blijkt uit een representatief onderzoek dat online consumentenadviseur Pricewise al sinds 2015 jaarlijks laat uitvoeren onder 1.000 respondenten van veldwerkorganisatie Panel Inzicht.

Weinig zorgkennis leidt tot onverwachte zorgkosten
Al met al heeft één derde van de Nederlanders te maken gehad met onverwachte zorgkosten afgelopen jaar. Deze kosten waren voor meer dan de helft (51%) hoger dan € 250,-. In 43% van de gevallen was er sprake van onverwachte zorgkosten, omdat men niet wist dat deze buiten de dekking van de verzekering vielen. Voor 27% was het onbekend dat gemaakte zorgkosten onder het eigen risico vielen en bij 23% was de reden dat de verzekeraar geen afspraken had met de gekozen zorgverlener, waardoor slechts een deel van de kosten werd vergoed.