Besparen

5 fabels over overstappen energie

Een groot gedeelte van Nederland is nog nooit overgestapt. Zonde! Veel overstapdrempels blijken onterecht. Wij hebben onze energie-expert Roel gevraagd naar de vijf grootste fabels wat betreft overstappen van energie. Benieuwd welke fabels dit zijn? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

1. Overstappen kost mij veel tijd en moeite
Nee hoor! Wist je dat je bij Pricewise in drie korte stappen een nieuw energiecontract aanvraagt? Het enige wat jij hoeft te doen is de energievergelijker invullen, de energiedeal selecteren die het beste bij jou past en vervolgens je nieuwe contract aanvragen. De overstap wordt voor je geregeld. De nieuwe leverancier zegt je oude contract op en binnen enkele dagen ontvang je de bevestiging van je nieuwe contract. Let op: je nieuwe energieleverancier kan niet zien wanneer jouw huidige contract afloopt dus zal jouw nieuwe contract direct starten. Geef daarom bij de overstap de einddatum van jouw huidige contract op, zo voorkom je een opzegboete.

2. Ik krijg een boete als ik een nieuw contract aanvraag terwijl mijn oude contract nog loopt
Dit is vaak niet het geval. Hieronder leggen we je uit wanneer je kunt kunt overstappen zonder een boete te krijgen:

Zit je al jaren bij dezelfde energieleverancier, ben je nog nooit overgestapt en heb je nooit je contract verlengd? Dan stap je zonder problemen over! De nieuwe leverancier zegt je contract op en houdt rekening met de opzegtermijn van je huidige leverancier.

Heb je een contract voor bepaalde tijd? Als je huidige contract binnen 2 maanden afloopt, kun je zonder problemen een nieuw contract afsluiten. De nieuwe energieleverancier houdt hier alleen rekening mee als je bij de overstap de einddatum van je huidige contract hebt opgegeven. Heb je geen einddatum opgegeven? Dan wordt je nieuwe contract direct gestart en riskeer je een opzegboete. Loopt je contract nog langer dan twee maanden? Kijk dan bij ‘Meer informatie’ bij de energieleverancier. Hier vind je per energieleverancier terug hoe lang deze wil wachten met de start van je nieuwe contract.

3. Een contract voor meerdere jaren is het meest voordelig
Ook dit is in de meeste gevallen niet zo. Als je overstapt naar een andere energieleverancier krijg je meestal een welkomstkorting. Stap je elk jaar over, dan kun je elk jaar gebruikmaken van deze korting. Kies je bijvoorbeeld voor een driejarig contract, dan moet je de korting over deze periode verspreiden. De welkomstkorting wordt overigens alleen aangeboden bij vaste contracten. Naast de kortingen van leveranciers, biedt Pricewise exclusieve deals die je nergens anders vindt. Ons advies: een vast tarief voor de duur van één jaar.