Besparen

Meer moeite betalen vaste lasten

Uit onderzoek dat wij onlangs deden, blijkt dat 94% van de Nederlanders meer moeite heeft met het betalen van hun vaste lasten dan vorig jaar. De grote meerderheid (83%) zegt dat dit komt doordat deze terugkerende lasten hoger zijn. Onder de grootste kostenposten vallen de huur of hypotheek, kinderopvang en verzekeringen. Herkenbaar? Wij doken in de cijfers.

Een echte stijging
Dat mensen merken dat hun vaste lasten omhoog zijn gegaan, is niet gek. De kosten zijn op bepaalde vlakken ook echt gestegen. Als we kijken naar internet en tv zien we dat consumenten dit jaar tot wel € 42,- meer zijn gaan betalen. Ook de energiebelasting steeg dit jaar ten opzichte van 2018. Tot slot stegen ook de zorgpremies voor 2019 fors. Gemiddeld moest men € 6,64 per maand meer betalen.

Waar gaat ons geld heen?
Gemiddeld gaat de helft van het inkomen naar de vaste lasten. De huur en hypotheek zijn daarvan de hoogste kostenpost. 35% betaalt tussen de € 500,- en € 800,- per maand. De tweede plek gaat naar kinderopvang en onderwijs. Tot slot zorgen verzekeringen voor hoge kosten. Maandelijks is 45% van de ondervraagden hier gemiddeld € 150,- aan kwijt. Verder worden schulden en de energierekening genoemd als hoge kostenposten. Waar betalen mensen het minste voor? Voor water en hun mobiel abonnement.