Besparen

Hogere zorgpremie voor mensen met een ongezonde levensstijl?

In Nederland betaalt iedereen met dezelfde basisverzekering ook dezelfde premie. Gezond of ongezond. Iets wat niet iedereen eerlijk vindt. Een uitspraak als “Waarom zou een roker evenveel betalen als iemand die nog nooit een sigaret heeft aangeraakt?” hoor je wel vaker. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 40% van de Nederlanders vindt dat mensen met een ongezonde levensstijl een hogere premie zouden moeten betalen.

Als een ketter
In het onderzoek van het CBS wordt met een ongezonde leefstijl roken, drinken, onvoldoende bewegen en overgewicht bedoeld. Roken wordt van alle ‘zondes’ het meest bekritiseerd. Meer dan de helft (52%) vindt namelijk dat de zorgpremie voor rokers omhoog moet. Opvallend genoeg vindt 20% van de rokers dat zelf ook. Net als het gedrag van roken wordt ook het drinken van alcohol afgekeurd. Zware drinkers zouden volgens 41% van de Nederlanders een hogere premie moeten betalen. Over de groep mensen die onvoldoende bewegen zijn de ondervraagden minder eensgezind. Slechts 20% vindt dat deze mensen een duurdere verzekering zou moeten hebben.